Kick-off meeting έργου ‘ARTECH’

Την πρώτη συνάντηση (kick-off meeting) είχαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη από τους τρεις (3) συνολικά εταίρους του ερευνητικού έργου “Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για βιωματική εμπειρία μέσω καινοτόμων τεχνολογιών” με ακρωνύμιο: ARTECH και κωδικό Τ6ΥΒΠ-00015.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις εγκαταστάσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, τέθηκαν οι βάσεις και συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύτηκαν για την ορθή υλοποίηση των επιμέρους καθηκόντων τους, ώστε το έργο να υλοποιηθεί εμπρόθεσμα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αντικείμενο του ερευνητικού έργου ARTECH αποτελεί ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη στοχευμένων βιωματικών δράσεων και πρότυπων εφαρμογών με σκοπό την ανάδειξη εμβληματικών έργων της μόνιμης συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ στο ευρύ κοινό και σε εξειδικευμένες ομάδες επισκεπτών καθώς και η ενίσχυση και η διεύρυνση των εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε επιμέρους ομάδες. Οι δράσεις θα αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπειρίας και στη βιωματική μάθηση – ψυχαγωγία του επισκέπτη μέσω σύγχρονων διαδραστικών εκπαιδευτικών, πολυμεσικών μεθόδων.

Συγκεκριμένα θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν εφαρμογές, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα:

  • Ψηφιακής προβολής επιλεγμένων έργων της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος.
  • Τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης και αλληλεπίδρασης του επισκέπτη και των ερευνητών με τα εκθέματα και της εικονικής χωροθέτησής τους στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
  • Βιωματικής εκμάθησης της συντήρησης (ψηφιακής/πραγματικής) έργων τέχνης.
  • Εμπειρικής εκπαίδευσης / ψυχαγωγίας μέσω πολυμεσικών εκπαιδευτικών εφαρμογών-δραστηριοτήτων.

Οι εταίροι του ερευνητικού έργου είναι:

  • Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Συντονιστής Φορέας), στόχοι του οποίου αποτελούν η συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη, η συλλογή, η καταγραφή και η μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία συνθηκών συνεργασίας καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης και η ουσιαστική επαφή των παιδιών με έργα τέχνης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας / Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, ως Φορέας Έρευνας. Το Τμήμα αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου και των πόρων του στην εκπαίδευση των φοιτητών του, ενώ ταυτόχρονα είναι από τα πλέον δραστήρια του ΑΠΘ στον τομέα της έρευνας.
  • Εταιρία Tessera Multimedia, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και ασχολείται με τη σχεδίαση και ανάπτυξη λογισμικών.

Έναρξη έργου: 26 Μαΐου 2020

Λήξη έργου: 25 Νοεμβρίου 2022

Διάρκεια: 30 μήνες.

 

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ΕΣΠΑ

epanek

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων «ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» – «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ» – «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Share:

artech gallery

Συνεργαστείτε μαζί μας

Μέχρι 1 MB σε μορφή pdf